Massage bij de hond
  Welkom   |   Wie is Ruby?   |   opleiding   |   Artikelen   |   Boekentips   |   Links   |   Filmpjes   |   Contact

Massage bij de hond

Massage is een prettige en krachtige manier om honden te helpen bij verschillende problemen. Bij lichamelijke problemen als stramheid, HD, artrose, na een operatie, bij ouderdomsklachten en bij gedragsproblemen als angst, hyperactiviteit en spanning.
* kijk ook op mijn site: 
www.dogfysic.nl 

 

Hoe werkt massage?
Door het toepassen van verschillende massagetechnieken kunnen verschillende effecten worden bereikt. Door zacht en langzaam te werken met verschillende repeterende technieken wordt het zenuwstelsel geprikkeld en worden er stofjes aangemaakt die voor ontspanning zorgen (oxytocine) en pijnstillend werken (endorfine).
Deze massagetechniek is daarmee goed in te zetten bij honden die (veel) spanning vasthouden, bijv. bij gedragsproblemen, maar ook bij lichamelijke ongemakken. 
Door het lichaam te laten ontspannen zal de doorstoming en de celstofwisseling verbeteren, wat vervolgens weer bijdraagt aan sneller herstel. Een hond die lichamelijk lekker in zijn vel zit zich mentaal ook beter voelen. Lichaam en geest hebben veel invloed op elkaar! 


Wanneer wat meer activerende massagetechnieken gegeven worden, is het effect wat meer direct gericht op het losmaken van huid-, bind,- en vetweefsel, het opwarmen van spieren, de spierspanning verlagen of verhogen, spierknopen en zgn triggerpoints oplossen. Deze technieken zijn goed in te zetten wanneer de hond bepaalde aandachtsgebieden heeft, bijv. vastzittende spieren.
 

Voor de groep honden die geregeld een lichamelijk prestatie leveren is er een speciale sportmassage.
Net als voor mensen is het voor honden niet goed om van koude spieren ineens te verlangen dat ze een prestatie moeten leveren. De kans op blessures is groot. Om het lichaam optimaal voor te bereiden moeten spieren en pezen worden opgewarmd om de doorbloeding en de elasticiteit te bevorderen. Goed inlopen is al een mooi begin, maar door daarbij te masseren wordt de doorbloeding extra gestimuleerd. De celstofwisseling verbetert en de verbrandingscapaciteit neemt toe. Dit zal er voor zorgen dat er minder snel spierpijn zal ontstaan en er sneller herstel van de spieren optreed.
Om dit proces nog meer te ondersteunen is er voor na de prestatie een cooling-down massage. Met deze massage worden de spieren ontwaterd (verbrandingsproduct) en daarmee neemt de spierstijfheid af. Daarnaast worden de spieren weer in de normale spanningstoestand gebracht. De spieren zullen in een optimale conditie blijven. 

Hieronder twee foto's van vóór en ná een aantal massagebehandelingen van een 14 jarige hond die zijn rugspieren erg vast had zitten. Op de eerste foto is te zien hoe wijd de achterpoten staan, om balans te houden. Nadat hij een paar behandelingen heeft ondergaan staat hij weer recht op zijn pootjes!

                           

 

Hondenschool Ruby
PuppyPowerHour
Puppycursus
Cursus voor de jonge hond
Gedragstherapie
Genieten voor grijze snoeten, seniorlessen
Massage als therapie bij lichamelijke en/ of gedragsproblemen
Tarieven
Algemene voorwaarden