Speciale aandacht voor het bewegingsstelsel van uw hond
  Welkom   |   Wie is Ruby?   |   Opleiding   |   Artikelen   |   Boekentips   |   Links   |   Filmpjes   |   Contact

Speciale aandacht voor het bewegingsstelsel van uw hond

Of het nu gaat om pups, een 'gewone' huishond, een sporthond of een senior, voor iedere hond is het fijn om fit te zijn en om makkelijk en soepel te kunnen bewegen.

De laatste jaren wordt steeds meer bekend hoe belangrijk de ontwikkeling van een goede rompstabiliteit is. Dit is niet alleen niet alleen bij mensen zo, maar dit geldt net zo goed voor de hond!
Om de romp- of corestability goed te ontwikkelen geldt 'jong geleerd is oud gedaan'.
Door een pup oefeningen aan te bieden waarbij de corespieren worden aangesproken zal de ontwikkeling en het leren gebruiken van de core makkelijk  verlopen.
Op oudere leeftijd kan een hond dit zeker nog leren, maar het zal meer training kosten om de hond hier bewust van te maken en hem te leren actief zijn core te gebruiken.
Waarom is die CS nou zo belangrijk?  Hoe beter de CS is ontwikkeld, hoe beter ook de coordinatie en hoe beter hij bewust is van zijn eigen lijf, waar hij welke poot plaatst en hoe. Door dit bewustzijn zal hij zich minder verstappen of bewegingen maken die te ver doorschieten. De bewegingen zullen makkelijker en efficienter zijn. Door de core goed te gebruiken vormt de romp een mooie stabiele factor, van waaruit de poten makkelijk kunnen bewegen. Bij een hond die zijn core niet gebruikt zijn de bewegingen lomp omdat er teveel uit de bewegingsspieren wordt gehaald en de core geen stabiliteit geeft waardoor allemaal net te veel uit balans komt. Overbelastig en blessures ontstaan hierdoor veel sneller.

Hoe jonger een hond oefeningen krijgt aangeboden om zijn CS te ontwikkelen en te activeren, hoe beter. Een pup wordt geboren met een heleboel verbindingen in het zenuwstelsel, maar deze moeten geactiveerd worden, wil het lichaam er wat mee gaan doen. Worden bepaalde netwerken niet gebruikt, dan gaan ze op een gegeven moment verloren. Het voordeel bij jonge honden is dat het lichaam maar één of enkele keren een bepaalde beweging hoeft te maken om bepaalde zenuwbanen te activeren. Dit netwerk blijft de rest van zijn leven bestaan. 

Andere oefeningen die tijdens de fitnesslessen aan de orde komen, zijn oefeningen voor lenigheid, krachtsoefeningen, coordinatie en uithoudingsvermogen. Het totaalplaatje geeft een fitte hond!

Om onze seniorhonden niet te vergeten zijn er ook leuke lessen samengesteld, om ook hen zo lang mogelijk fit en gezond te houden.

Oude honden hebben vaak nog erg veel plezier in metale en fysieke bezigheden. Wanneer ze te weinig afgestemde beweging en mentale uitdaging krijgen verouderen ze snel, eigenlijk net als bij ons mensen.
In deze lessen zal er zowel aan mentale als fysieke stimulatie aadacht worden besteed.

Oudere honden worden vaak onzeker in hun manier van bewegen, coordinatie wordt minder en spiermassa neemt af.
Daardoor blijven ze vaak liever liggen en bewegen ze minder, waardoor de klachten sneller toenemen. Soms lijken ze ook mentaal ´uit te doven´. 
Door verschillende oefeningen aan te bieden en metaal te stimuleren is dit proces goed te doorbreken. Doordat de hond weer wat zekerer wordt en wat makkelijker beweegt is vaak goede verbetering te zien. 

De lessen zijn één op één, zodat er onder strikte begeleiding gericht met uw hond gewerkt kan worden op het niveau wat hij/ zij aan kan en deze alle aandacht krijgt die hij- zij verdient!
U krijgt na de lessen oefeningen aangeboden zodat u thuis ook verder kunt, om een maximaal rendement uit de lessen te kunnen halen.
 

Hondenschool Ruby
Puppycursus
Cursus voor de jonge hond
Gedragstherapie
Fit & Fun training
Massage als therapie bij lichamelijke en/ of gedragsproblemen
Tarieven
Algemene voorwaarden